Een coronatest in Drachten

Een coronatest in Drachten

PCR test, sneltest of een coronatest in Drachten

Last van verkoudheid, koorts of spierpijn en je weet niet hoe je er aan komt? Dan is het aan te raden om een coronatest in Drachten te laten doen. Zo weet je zeker dat je wel of niet ziek bent en of je vrienden en familie moet inlichten over je klachten. Maar waar kan je die test doen en krijg je snel een uitslag?

Waar kan je een coronatest in Drachten afnemen?

Er zijn verschillende plekken in Friesland waar je je kan laten testen. Leeuwarden, Heerenveen, Ijlst, Kollum en Drachten. Alle locaties zijn binnen, dit houdt in dat je met een niet-medisch mondkapje naar binnen moet om je te laten te testen. Je kan dus niet met de auto door een straat heen rijden. Het is momenteel niet mogelijk om een coronatest in Drachten af te nemen.

Als je een afspraak hebt gemaakt, kom dan op de afgesproken tijd naar de testlocatie. Het liefst alleen en neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee. Het personeel op de testlocatie zal je de aanwijzingen en uitleg geven die je nodig hebt.

Wat voor type testen heb je?

Rond de locatie Drachten heb je meerdere type testen. Je kan je laten testen op locatie bij de GGD of je kan je laten testen in een snelstraat. Deze is gevalideerd door het UMC Utrecht in opdracht van het RIVM. 

Er zitten een paar verschillen tussen de normale test, PCR test en de sneltest. Bijvoorbeeld de wachttijd, doe je een test van de GGD dan kan het 48 uur duren voordat je de uitslag binnen hebt. Bij een sneltest duurt het 15 minuten om je resultaten binnen te krijgen. Dat is handig als je snel een uitslag nodig hebt. Een ander voorbeeld zijn de kosten die eraan verbonden zitten. Een GGD test valt binnen de basisverzekering, je hoeft hier dus niet zelf voor te betalen. Een sneltest kost in Drachten €65 euro.  

een-coronatest-in-drachten

Hoe meld ik mij aan in Drachten?

Als je corona gerelateerde klachten hebt kan je voor een test van de GGD via coronatest.nl met je Digid je aanmelden voor een test. Je kan ook bellen naar 0800-1202, mocht je dat willen houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer is te vinden op je paspoort, identiteitsbewijs en rijbewijs. Als je jezelf wilt laten testen in een snelstraat moet je een online formulier invullen met uw gegevens. Daarna krijg je een betaallink en bevestiging van je test.

Hoe gaat de test zelf in Drachten?

Fijn alle informatie maar hoe gaat de test nou zelf? Het is simpel. Je komt naar de testlocatie, je parkeert daar je fiets of auto. Draag een mondkapje als je naar binnen gaat. Houd je identiteitskaart en afspraakbevestiging dicht bij je. Deze worden gecontroleerd en als deze goed zijn mag je naar binnen en kan je getest worden. De test zelf gaat als volgt, er wordt door middel van een wattenstaafje een test gedaan. Deze haalt wat slijm achteruit je keel en neus.

Als dat is gelukt mag u uw mondkapje weer opzetten en terug naar huis. U moet dan maximaal 48 uur wachten op uw uitslag als je getest wordt bij de GGD. De GGD doet hun best om de uitslag al eerder te geven, maar als het druk is kan dat langer duren. Bij een sneltest gaat het proces precies hetzelfde, alleen krijg je de test niet naar maximaal 48 uur maar na 15 minuten. Mocht je dus snel een test willen doen omdat je een dag later een belangrijke meeting hebt, is een sneltest doen makkelijker. Zo weet je redelijk op tijd wat je opties zijn als je positief getest wordt. 

Na de test

Ben je getest ga dan meteen naar huis en blijf ook thuis totdat je een negatieve uitslag hebt. Zo voorkom je eventuele verspreiding. Het is dus ook belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, je afstand houd van mensen in je directe omgeven. Denk daarbij aan huisgenoten of gezinsleden. Je een lijstje maakt met wie je de afgelopen dagen in contact bent geweest en jezelf goed schoonhoud. Was je handen regelmatig, hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. 

Misschien wel het belangrijkste na de test is het in de gaten houden van je e-mail. Via je mail krijg je namelijk de uitslag te horen over je test. Je moet dan via een link inloggen met je Digid. Daarna kan je zien wat je uitslag is en wat je het beste kan doen. Bij een negatieve test hoef je niks meer te doen, tenzij iemand in je directe omgeving ook klachten krijgt. Bij een positieve test wordt er contact opgenomen door een medewerker van de GGD. Houd daarom het geluid van je telefoon aan en wees bereikbaar. De GGD medewerker zal je instructies geven wat je moet doen en hoe jij je contacten kan informeren. 

Quarantaine

Mocht je positief getest zijn is het verplicht om in thuis quarantaine te gaan. Het is de bedoeling dat je minimaal 7 dagen in quarantaine gaat na het begin van je klachten. Ook moet je minimaal 24 uur klachtenvrij zijn voordat je de quarantaine verbreekt.  Hiermee voorkom je extra verspreiding van het virus. Het is ook verplicht om in quarantaine te gaan als iemand in je huishouden positief getest is of als je nauw contact gehad hebt met een positief getest persoon. Als je in een risicogebied bent geweest, waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt is het ook de bedoeling dat je na afloop 10 dagen in quarantaine gaat. 

Contacten inlichten

Wanneer de uitslag van je coronatest positief is, is het van belang dat je iedereen met wie je de afgelopen dagen in contact bent geweest inlicht. Vooral als je tijdens je contact met deze mensen niet altijd voldoende afstand hebt gehouden moet je hun inlichten over je besmetting. De kans is dan aanwezig dat jij één van hen hebt besmet met het coronavirus. Om te voorkomen dat zij anderen besmetten is het van belang dat zij op de hoogte zijn van het feit dat ze mogelijk besmet zijn.